Helgen

Ja det blev en intensiv helg som vanligt. Lillebror kom på besök i fredags och planen var att vi skulle gå på bio. Vilken film vi skulle se hade vi inte bestämt och det tog ett tag att bestämma sig. När vi väl gjort det så visade det sig att det fanns 10 platser kvar och de var utspridda och man kunde endast sitta två bredvid varandra. Eftersom vi var 3 stycken så slutade det med att vi stannade hemma och kollade på en dvd. I lördags hann jag plantera några blommor och hugga ved och stapla ved innan det var dags att åka ner till Smålandskaveln. Jo jag vet jag skulle inte springa men när Emma A ringde och frågade om jag inte kunde springa så att de fick fullt lag så klarade jag inte av att säga nej. Loppet var sådär, hyffsat men ingen kanonkänsla alls. Dessutom missade jag minst 2min på en kontroll, måste gått precis förbi den. Ska ladda in gps rutten och kolla sen. Jonas hade inte heller en strålande natt i skogen. Efter loppet körde jag hem från Astrid Lindgrens Mariannelund och klockan blev inte så mycket eftersom vi dessutom fick en timme extra.

Igår hann vi ändå det jag skulle gjort i helgen som var anledningen till att jag inte skulle åka och springa Smålands. Vi hann klyva upp all ved (som är till nästa vinter), städa, slipa vitrinskåpet och grundmåla det, laga några grejor, tvätta och springa ett riktigt långpass. Ja just det jag gjorde upptäckten att det blir mörkt tidigare, var precis så jag hann springa mitt långpass innan det blev för mörkt. Det här med vintertid har jag inte riktigt förstått, det spelar ingen roll att det är ljust tidigare på morgonen, det är eftermiddagen som är viktig. Varför håller vi på och ändrar för?

Fotokurs del 1 – blixten är av ondo

Då har jag äntligen varit på första gången på fotokursen. Tyvärr är det lite jobbigt att vara utbildad pedagog ibland. Läraren har ingen direkt planering eller han har den i huvudet och brukar ändra under tidens gång. Lite ostrukturerad och började sväva ut om annat, fast det där att sväva ut om annat det brukar jag också göra det tyckte jag var lite kul. Hur som helst lärde vi oss om vad alla knappar på kameran betyder och vad man kan göra för inställningar på kameran och en snabb genomgång hur man komponerar en bild.

 

Jag upptäckte menyknappen på min kamera och det fanns massor av inställningar som man kan ändra där. Vi tog inga bilder igår men det ska jag absolut testa i helgen. Nu vet jag varför bilder oftast inte blir bra inomhus och hur man ställer in kameran. Läraren sa att ”blixten är av ondo”, det var gårdagens citat.

 

Det enda jobbiga som jag och Johanna tyckte var att en tant som var med pratade med sig själv rakt ut och frågade saker hela tiden (om hennes kamera och hur man gjorde på hennes kamera) och tog upp väldigt mycket tid. När läraren gjorde liknelser om bländare och slutartid så kom hon också med några liknelser. Henne blev jag lite trött på men försökte tänka positiva tankar och tänka att jag själv kanske blir så när jag blir pensionär. Nästa gång ska inte hon vara med för hennes barnbarn kommer, tyvärr är inte Johanna med heller eftersom det är sportlov.

 

Ser fram mot nästa gång och att lära mig massor av nya saker.

SJs bortförklaringar

Igår hade SJ en riktigt dålig dag på sträckan jag åker. Det började på morgonen, när jag gick mot tåget möter jag en massa människor. De var förbannade och sa att tåget inte går. Jag gick ändå till stationen eftersom jag måste ta mig till Stockholm. Det var fruktansvärt mycket folk på stationen, utanför stationen och på perrongen. Någon sa att det stod ett godståg i vägen någonstans mellan Nyköping och Vagnhärad. Så alla människor var de som skulle åkt med 6 tåget och 6.45, dessutom de som kommit med de tågen från Linköping/Norrköping. Tågen gick längre. Tåget som jag skulle ta 7.24 tåget var försenat, 7.35 stod det att det skulle komma in. Varför det var försenat är en gåta. Det stod ett tåg inne på stationen antagligen 6.45 tåget, helt plötsligt blåser konduktören i sin pipa och stänger dörrarna. Folk skriker och försöker fråga honom vart tåget ska någonstans. Men han var riktigt otrevlig och inte alls professionell alls. Tåget skulle till Stockholm men det skulle ju komma ett tåg närsomhelst och tåget var överfullt sa han. Då var klockan 7.35 och de hade ropat ut att 7.24 tåget skulle komma om några minuter. Jag och Sofie som jag träffat på stationen bestämde oss för att vänta på nästa tåg eftersom det skulle komma in precis efter. Det visade sig vara ett dumt drag, några minuter för SJ kan vara 15min… 7.50 kom tåget in.  Vi var 30minuter försenade till Stockholm. Anledningen till att tåget var sent var att godståget inte kom upp för en uppförsbacke sa konduktören.

 

Hemresan då som man hoppades skulle gå smärtfritt blev inte heller riktigt som jag hoppats på. Vi skulle haft möte till 17 på kontoret med slutade lite tidigare så jag skyndade mig till tunnelbanan och sprang sedan till tåget. Jag hade en minuts marginal när jag kom fram och upptäcker till min fasa att där står inget tåg. Kollar på skylten och den är helt blank. Tar upp min mobil där jag laddat ner SJs app min resa och ser att tåget är försenat till 17.15 (och ja jag kollade innan jag åkte från kontoret och på tunnelbanan). I högtalaren säger de att tåget är försenat men att beräknad avgångs tid är preliminär och kan komma att ändras. Av egen erfarenhet så kan det betyda åt båda hållen för SJ, dvs det kan gå tidigare eller senare. Eftersom man inte vet och SJ är fruktansvärt dåliga på att informera står man där och väntar och väntar för att missa tåget vill man inte göra. Det slutar med att de flyttar fram tiden mer och mer tills det äntligen kommer in klockan 17.40 dvs precis innan nästa tåg till Nyköping ska gå och en timme senare än det egentligen ska gå. Det bästa är nog ursäkten ändå. Anledningen att de var försenade var att de bytte ut vagnarna i det här tågsetet och det tog längre tid än vad det borde gjort. Det är så trist att stå och vänta och inte veta, hade jag vetat att det verkligen skulle bli så sent skulle jag kunna satt mig i loungen, gått och köpt något ordentligt att äta eller gått och shoppat.